VJEŽBE

Današnji način života uvelike smanjuje mogućnost funkcioniranja našeg tijela u skladu sa svojom prirodnošću za koje je predviđeno, a to je lokomocija ili kretanje. Dnevni poslovi i obveze jesu kretnja ali nisu vježba a nikako nisu pravilno uravnotežena kretnja. Takvim načinom života naš lokomotorni sustav (sustav za pokretanje) podliježe svakodnevnom i dugotrajnom zadržavanju u neprirodnim, jednoličnim i nepravilnim položajima ili pak kretanju u prekomjernim količinama što rezultira raznim oštećenjima, atrofiji muskulature odgovorne za stabilizaciju koja gubi funkciju pokretača i zaštitnika od tih istih ozljeda, koštani sustav postaje slabiji i manje otporan na djelovanje sila na njega i tijelo se polagano urušava pod teretom života.

Tada nastupa naša svjesna volja koja zajedno s upornošću i strpljivošću gradi temelj za djelovanjem nad samim sobom u cilju prevencije ili oporavka od već nastalih tjelesnih oštećenja.
Osnova vježbi u Centru Taban na kojoj se sve bazira jest takozvani funkcionalni trening kroz stato-dinamičke vježbe odnosno vježbanje stavom i snagom vlastitog tijela uz primjenu slobodnih funkcionalnih pomagala (utezi, trake, lopte…) bez uporabe sprava koje od našeg tijela iziskuju postavljanje u položaje (obično sjedeće) u kojima mnoge skupine mišića više nemaju potrebu uključivati se u funkcionalni rad.

Sve se vježbe izvode lagano i ritmično sa uravnoteženim izmjenama aktivacije i opuštanja mišića, nema naglih i nekontroliranih pokreta kao ni „pocupkivanja“ u mjestu čime vježbu činimo sigurnom i sprečavamo mogućnost mikrotrauma. Takve se vježbe na očigled mogu činiti lakšim za izvedbu ili čak dosadnim i neefikasnim za razliku od drugih popularnih oblika tjelovježbe (fitness, aerobic…) no, budući da se radi o kombinaciji vježbi koje kroz dinamički pokret dovode do zauzimanja i zadržavanja krajnjih položaja kralježnice te dubokih mišića naših centralnih zglobova (dno zdjelice, kukovi, trbušno područje, rameni obruč) itekako brzo ćete osjetiti da je potrebna jaka aktivacija mišićnih skupina za njihovo uspješno i efikasno izvođenje.
Snagom vlastitog tijela uz pravilnu kontrolu i korekciju fizioterapeuta našeg Centra Taban mogu se postići nevjerojatni rezultati i uvelike utjecati na zdravlje ne samo pokretačkog nego i ostalih tjelesnih sustava koji svi zajedno čine nerazdjeljivu cjelinu.

I zapamtite! Ni jedan problem nije nastao od danas do sutra, tako moramo biti svjesni da ne možemo ni očekivati njegovo rješenje preko noći. Krenimo s realnim očekivanjima, bez osjećaja natjecanja sa samim sobom već slušajući strpljivo govor našeg tijelo i pronalazeći svoj ritam i put koji nas vodi ka postepenom uspjehu.