O samom djelovanju masaže…

Riječ masaža potječe od lat. riječi „massare“ što znači gnječiti i/ili od arapske riječi „massa“ što znači dodir.
Masaža se može definirati kao primjena sustavne manipulacije mekih tkiva u terapijske svrhe. Obuhvaća niz različitih tehnika baziranih na pritisku, lupkanju, istezanju i glađenju mišića i vezivnog tkiva različitim intenzitetom. Svi ovi pokreti djeluju na tkivo prožeto živčanim završecima i preko njih u tijelu izazivaju reakciju, milijuni receptora u koži šalju signal mozgu koji ovisno o tretiranom području i načinu primjene masažne tehnike dovodi do općeg i lokalnog povoljnog efekta koji se međusobno isprepliću. Masaža otklanja umor puno brže od pasivnog odmora i ležanja.
Pravilno izvedenim masažnim kretnjama, lokalno potpomažemo krvni i limfni optok čime potičemo mehaničko čišćenje kože, poboljšavamo metabolizam tkiva (izmjenu hranjivih tvari među stanicama), zagrijavanjem tkiva pokretima dovodimo do površinskog i dubinskog širenja krvnih žila (vazodilatacije) čime osiguravamo bolju opskrbljenost tkiva kisikom kao i lakšu resorpciju tvari koje uzrokuju umor i otekline zglobova (eliminaciju toksina) zbog čega koža i potkožno tkivo dobivaju jači tonus, postaju elastičniji, izgledaju zdravije i mlađe, a mišići i zglobovi postižu slobodnije i olakšano kretanje.
Masažom povoljno djelujemo i na opće stanje organizma. Masaža nije samo posao, ona je suodnos dvaju tijela, fluid među dvjema osobama…one koja se masira i one koja masira. Želja da se pomogne onome koga se masira, znanje i sigurnost masera (fizioterapeuta) koji pruža masažu prenosi se samom kvalitetom dodira izazivajući povjerenje i prepuštanje osobe koja prima masažu. Takav dodir izaziva reakciju receptora na koži te oni šalju mozgu signale izazivajući povratno lučenje endorfina (hormona sreće i dobrog raspoloženja). Na taj način masaža izaziva osjećaj opuštenosti i ugode te snažno djeluje na živčani sustav, smiruje nervozu i smanjuje razinu stresnih hormona u organizmu. Dodajmo još tome činjenicu da istraživanja pokazuju kako čak 20% bolesti nastaje zbog stresa, masaža je tada odličan izbor za oslobađanje od istog.
Sukladno svemu navedenom masaža je izuzetno djelotvorna kod bolova u leđima, probavnih smetnji, glavobolje, depresije, stresa i anksioznosti, kontraktura (ograničene gibljivosti zglobova), mišićnih atrofija, tendinitisa (upala tetiva), distorzija, mišićnih istegnuća i iščašenja, problema s cirkulacijom, grčeva, edema zglobova, teških nogu, reumatskih tegoba. Blagotvorna je kod problema s disanjem, glavobolja i migrena.