Naša ponuda:

Provode se u malim grupama od 6 -7 polaznika. Takav način rada naziva se individualiziranim jer omogućuje holistički pristup svakoj osobi. Fizioterapeutu pruža mogućnost temeljitije kontrole i korekcije polaznika uslijed izvođenja vježbi i bez obzira na težinu vježbe i to što u tom trenutku svaki polaznik radi istu vježbu, svejedno mu daje vremensku i prostornu slobodu u djelomičnom izmjenjivanju i prilagođavanju vježbe ponaosob onome kome je u skladu s njegovom mogućnošću i tjelesnom spremnošću to potrebno.

Individualne vježbe podrazumijevaju osobni tretman sa fizioterapeutom jedan na jedan. U to vrijeme fizioterapeut posvećen je isključivo vama i vašem problemu. Naglašen je rad na problematičnim dijelovima tijela kroz aktivan ili potpomognut pokret od strane fizioterapeuta. Takav tretman svakako se preporučuje osobama koje u podlozi imaju liječenje od nekih bolesti ili netom poslije povreda lokomotornog sustava te žele nastaviti u intenzivnom radu na daljnjem oporavku i poboljšanju kvalitete života nakon već odrađenih procedura i priprema u smislu operacija, fizikalnih terapija i sl. ili paralelno sa terapijama. U tim slučajevima potrebno je ponekad prije samog tretmana primijeniti i masažu ledom (krio tretman) koja se ovisno o tretiranom području provodi 3-8 min te se nakon toga preporuča intenzivniji rad na tom području iz razloga što se tom procedurom izravno djeluje na nociceptore (receptori za bol) te tako smanjuje prag podražljivosti odnosno smanjuje bol. Uslijed masaže ledom krvne žile se sužavaju (vazokonstrikcija), a potom se nakon leda šire (vazodilatacija) i propuštaju velike količine krvi u rashlađeno područje kao reakciju tijela na očuvanje od hladnoće što omogućuje dovod potrebnih hranjivih sastojaka u inače slabije opskrbljeno područje i ubrzanu odvodnju štetnih tvari. Tako se smanjuje upalna reakcija i oteklina kao i mišićna napetost.

Sve vježbe izvode se u dvorani ugodne temperature, sa mogućnošću provjetravanja prirodnim putem, bez umjetnih ventilacija, ovisno o dobu dana sa prirodnim osvjetljenjem ili ugodnim ambijentalnim svjetlom.

Vježbe se izvode na profesionalnim strunjačama (prostirkama) tretiranim higijenskom zaštitom. Strunjače su od protu kliznog materijala ugodnog za kožu koji poprima temperaturu prostorije te su uvijek tople i mekane na dodir. Posjeduju amortizirajuće karakteristike i stoga pružaju podlogu sigurnu za tetive i ligamente te za izbočenije koštane dijelove tijela, čime vježbanje čine izuzetno ugodnim bez žuljanja, lijepljenja za kožu ili nadraživanja kože. Za polaznike kojima vježbanje na prostirki na podu predstavlja problem zbog otežane tjelesne mogućnosti spuštanja na nisku podlogu, imamo i povišene ležajeve tako da se i takve osobe slobodno mogu priključiti vježbanju bez straha od povreda uslijed zauzimanja potrebnih položaja. Vježbe se preporučuju svim dobnim skupinama i gotovo da za njih ne postoje kontraindikacije. Svaka se vježba na određeni način može prilagoditi svakoj osobi ovisno o njenim problemima, već postojećim bolestima ili poteškoćama.

Na vježbe je potrebno doći u ugodnoj pamučnoj odjeći, bez posebne obuće jer se ona ne koristi u toku same vježbe. Polaznici se mole da ponesu ručnik na kojeg će leći te u slučaju duže kose preporučuje se ponijeti nešto za povezati kosu kako bi vježbe u ležećem položaju na trbuhu bile što ugodnije zbog slobodnijeg dovoda zraka.

Postepeno zagrijavajuća kupka u posebnoj kadici za stopala sa masažnim podnožjem sa vježbama za poboljšanje cirkulacije nogu u trajanju od 20 – 30 minuta.
Kupka započinje sa početnom indiferentnom temperaturom vode cca 33°C a zatim se postepeno dodaje vruća voda tijekom 20 minuta do temperature od 39-40°C. Takva kupka izaziva postepenu ali izdašnu hiperemiju (povećanje volumena krvi u dijelu stopala – poboljšanje protoka krvi ) što rezultira poboljšanjem cirkulacije krvi nogu. Kroz cijelo vrijeme rade se vježbe za stopala.

Naša su stopala nositelji cjelokupne tjelesne težine, tako mala podloga, a toliko savršeno koordinirana raspodjela sila koje drže čitavo tijelo u uspravnom položaju. No pod naletom životnih opterećenja, stopala često trpe više nego je u njihovoj prirodi podnošljivo uslijed čega svodovi stopala popuštaju i kriva raspodjela sila u odnosu na podlogu djeluje na čitavo tijelo. Cirkulacija postaje sve usporenija, stopala sve hladnija. Česta je pojavnost deformiteta stopala, bolova toliko jakih da je ponekad hodanje ili stajanje gotovo nepodnošljivo. Često tome doprinosi loša kvaliteta obuće i podloga kojom se krećemo. Stoga je stopalima potrebno pridati posebnu važnost. Vježbama jačamo svodove stopala kako bi što lakše podnijela dnevna opterećenja, potičemo cirkulaciju duž cijelih nogu te djelujemo preventivno protiv mnogih oboljenja stopala (gljivice, kurje oči, trn u peti…). Iako se čini da se nema posebno što raditi sa stopalima, itekako je puno različitih vježbi kako samo u zglobovima stopala i prstiju tako i u kombinaciji sa susjednim zglobovima nogu, koje uvelike mogu poboljšati kvalitetu hoda i olakšati prijenos opterećenja.

Ukoliko imate nedoumica i pitanja u vezi vaših problema, a smatrate da se odnose na vaš lokomotorni sustav, slobodno nam se obratite te ćemo vam uz razgovor savjetovati što je za vas najbolje činiti, u kojem smjeru krenuti u cilju rješavanja vašeg problema, kome se obratiti dalje ili kako si za početak najlakše pomoći sam.

Mjerenje i testiranje uz procjenu početnog stanja klijenta.
Kako bi se program vježbi što bolje prilagodio stanju klijenta i omogućilo objektivnije praćenje napretka, posebice u individualnom programu vježbi, preporučuju se napraviti mjerenja i testiranja mišića i zglobova na osnovu čega se donosi procjena trenutnog stanja i omogućuje što pravilniji pristup i prilagodba programa klijentu. Funkcionalni status radi se s pomoću određenih testova i aparatura posebne namjene u tu svrhu.

Ukoliko niste u mogućnosti dolaziti na vježbe kod nas u centar Taban, rado ćemo za vas održati edukaciju vježbi – uslugu kojom vas uputimo kako vježbe raditi kod kuće, na što treba najviše obratiti pozornost, što smijete raditi i kako na pravilan način te što morate izbjegavati. Ovakva edukacija sadrži i pregršt informacija kako pravilno i u kojim položajima obavljati aktivnosti svakodnevnog života ovisno o vašim dnevnim navikama i obavezama. U edukaciji se možemo fokusirati na cijelo tijelo ili samo određene segmente. Broj dolazaka nije ograničen već po vašoj osobnoj želji i dogovoru što nam omogućava praćenje vašeg napretka i ovisno o tome nadogradnju novih i zahtjevnijih vježbi.