Centar zdravlja i ljepote TABAN nudi:

Klasična ručna masaža izvodi se uz primjenu baznih ulja zagrijanih na temperaturu tijela. Po želji klijenta postoji mogućnost primjene uljnih mješavina posebne namjene (za cirkulaciju, protiv bolova…) te masti i/ili maslaca za tijelo uz mogućnost dodatne primjene utrljavanjem analgetskih krema u najproblematičnijim područjima pri samom kraju masaže. Ona može biti parcijalna (ovisno o problematici) ili primijenjena na cijelo tijelo.

Klasična ručna masaža često se naziva i medicinskom masažom posebice iz razloga što pripada metodama fizikalne terapije. Sama po sebi ima visoku vrijednost u poboljšanju fizičkog i psihičkog zdravlja, a u kombinaciji sa vježbama i drugim metodama fizikalne terapije može uvelike poboljšati ishod liječenja kod određenih zdravstvenih problema.

Provodi se osnovnim pokretima/hvatovima glađenja, gnječenja, trljanja i protresanja uglavnom u smjeru protoka krvi iz mekih tkiva i periferije tijela prema srcu vodeći računa o postepenom zagrijavanju tkiva i ušuljavanju u nešto intenzivnije pokrete na problematičnijim dijelovima tijela uz smirivanje pri samom kraju masaže. Tijelo se ne smije „napadati“ naglim i grubim pokretima niti izazivati plavice na površini tkiva, takvim načinom samo dovodimo mišiće u stanje većeg šoka! Suprotno tome, poželjna je pojavnost hiperemije (crvenila) na površini kože jer ukazuje na poboljšanje prokrvljenosti koja se refleksno prenosi u dubinske dijelove mišića kao i organa. Temperatura tijela povećava se za 2-3 °C, a svoj najveći maksimum postiže za dvadesetak minuta.

Za pravilno izvedenu masažu potrebno je poznavati anatomiju i fiziologiju tijela, jedino se tako može za cilj postići uspjeh pri tretiranju određenih bolnih stanja odnosno njihovo ublažavanje u smislu smanjenja napetosti mišića (uklanjanje nakupina mliječnih kiselina) kao i toniziranje mlohavih i slabih mišića što u suštini dovodi do lakšeg kretanja i smanjenja boli.

Relaksirajuća masaža izvodi se blagim i smirujućim kretnjama koje imaju za cilj potpuno opuštanje i smirivanje organizma, otklanjanje stanja duboke psihičke i fizičke napetosti. Njome se nastoji ukloniti prisutan stres koji se ne manifestira samo u raspoloženju već i prenosi na fizičko stanje mišića. Često se dogodi da klijent potpuno opusti um i tijelo i utone u san. Ne budi ga se, nego pusti da odmori 10-15 minuta što je dovoljno da zapadne u prvu fazu spavanja iz koje ga se lagano budi, ponekad ima osjećaj da nije ni spavao, a opet to kratko vrijeme laganog sna dovoljno je za usporavanje moždane i mišićne aktivnosti te rada srca nakon čega se osjećamo osvježeno i poletno.

Masaža se provodi koristeći eterična ulja koja svojim sastavom dodatno djeluju na smanjenje depresije i otklanjanje stresa i tjeskobe, zapravo potiču detoksikaciju organizma i regeneraciju tkiva te time uspostavljaju ravnotežu duše i tijela i vračaju svježinu.

U našoj ponudi osim mogućnosti relaksirajuće masaže cijelog tijela nekoliko je naglašenih prijedloga parcijalnih masaža unutar kojih se posebice posvećuje pažnja određenim segmentima tijela sa najviše refleksnih zona preko kojih se pojačano djeluje na opuštanje uma i tijela.

Masaža može predstavljati osnovnu terapiju, želju za ugodom i opuštanjem ili smanjenjem napetih dijelova tijela prožetih miogelozama, ali može biti i nezamjenjiva nadopuna drugim terapijama kod određenih smetnji, bolesti lokomotornog sustava, prirođenih tegoba te povreda i postoperativnih stanja.

Masažno manipulativni tretman podrazumijeva primjenu kombinacije nekoliko raznih tehnika masaža kojima se preko mobilizacije mekih struktura (mišića i mišićnih ovojnica) u kombinaciji sa PNF tehnikom normalnog pokreta djeluje na smanjenje mišićnog spazma, potiče rad mlohave muskulature, postiže mobilizacija zakočenih i bolnih zglobova, tretira ožiljkasto mišićno tkivo, uči i potiče mozak na pravilnu kretnju, djeluje na udaljene i nedostupne (imobilizirane) dijelove tijela i postižu mnogi drugi povoljni učinci kao uvod u fizikalnu i kinezioterapiju.