Blog

URASLI NOKAT – unguis incarnatus

Urasli nokat čest jer problem, pogotovo kada nosimo zatvorenu obuću. Nokat može urastati na više načina. U većini slučajeva nokat urasta na palcu budući da je on izloženiji u odnosu na ostale.

Najčešći uzrok nastanka ovog problema je nepravilno rezanje noktiju, nošenje uske i neudobne obuće, mehaničke povrede, iskrivljeni hod zbog problema kralježnice, gljivična oboljenja, genetska predispozicija te ostalo.

 

Primjer urastanja nokta u poprečne kanale.

 

Urasli nokat dovodi do vrlo bolnog stanja i u konačnici bakterijske infekcije mekog tkiva koje se crveni, bubri (granulacija) i gnoji.

U spomenutim slučajevima potrebno je obratiti se liječniku ili medicinskom pedikeru, a u konačnici i kirurgu ovisno o težini stanja.

Urasli nokat može se uspješno ravnati primjenom korektivnih kopči i špangi kojih u ponudi na tržištu ima nekoliko vrsta.

B/S španga njemačkog proizvođača i tvorca dr. Bernarda Stolza jedna je od njih. Danas se izrađuje preciznom kompjuterskom tehnologijom od plastičnih materijala ojačanih fiberglasom što joj omogućuje potrebnu čvrstoću ali i elastičnost kao i lakoću primjene. Njezin prozirni izgled i tankoća savršeno se stapaju s pločom nokta te ne narušavaju estetiku nokta. Nakon postavljanja može se i lakirati što smanjuje njenu uočljivost.

Zahvat/postavljanje B/S špange prethodno uvjetuje pripremu u vidu pedikure odnosno čišćenja i pripreme bolesnog nokta. Ovisno o stanju upalnog procesa kod uraslog nokta, sam zahvat je jednostavan i brz, a (bez)bolan ovisno o stanju nokta i samom klijentu/pacijentu.

 

Ugrađena B/S španga

 

Terapija traje minimalno 6 mjeseci do godine dana koliko je potrebno da novi nokat izraste od korijena do vrha. No, klijent već nakon ugradnje špange kroz tjedan dana može osjetiti olakšanje u smislu pritiska nokta u okolno tkivo i olakšanog hoda. Prvi pomaci mogu biti vidljivi kroz tri do četiri mjeseca. Konačni rezultat je pravilan nokat koji ne urasta.

SAVJETI
– nokte na nogama rezati ravno sa BLAGO zaobljenim rubom (ne urezivati ćoškove duboko prema mesu)
– poželjna topla kupka sa morskom soli prije rezanju noktiju
– čistiti kanaliće oko nokta kako bi se olakšao normalan rast nokta
– kožicu oko nokta potisnuti i samo suhi dio lagano odrezati (ne čupati)
– alat i pribor za rezanje dezinficirati prije korištenja (oprati alkoholom)
– čim se osjeti lagano „bockanje“ nokta u meso i ono se počne crveniti, zatražiti pregled i savjet kod pedikera ili liječnika