logo

Taban - Masaže

Masaža je najstariji oblik liječenja o kojem prvi pismeni podaci datiraju čak prije otprilike 3000 god.pr. Kr. To govori o njenoj visokoj vrijednosti kako u očuvanju zdravlja i preventivi pojave bolesti tako i u samom liječenju istih. Sama riječ potječe od lat. riječi “massare” što znači gniječiti i/ili od arap. riječi “massa” što znači dodir.

The way to health is to have an aromatic bath and a scented massage every day.

Hippocrates

Možemo ju definirati kao primjenu sustavne manipulacije mekih tkiva u terapijske svrhe. Masažom djelujemo ne samo na lokalno tretirano područje nego preko živčanih završetaka i fascija na unutarnje organe kao i opće stanje organizma.

Masaža otklanja umor puno brže od pasivnog odmora i ležanja.

Često se naziva i medicinskom masažom posebice iz razloga što pripada metodama fizikalne terapije, stoga se često kombinira i kao nadopuna drugim terapijama. Masirati se mogu djeca i odrasli.
Ovisno o potrebi i/ili zdravstvenom stanju klijenta, ona može biti podražujuća ili relaksirajuća. Ovi se pristupi najčešće kombiniraju u toku jednog tretmana kao cjeloviti pristup. Za pravilno izvedenu masažu potrebno je poznavati anatomiju i fiziologiju tijela. Jedino se tako može za cilj postići uspjeh pri tretmanu.
Sam tretman provodi se hvatovima glađenja, gnječenja, trljanja i protresanja uz primjenu profesionalnih eteričnih ulja što daje za rezultat poboljšanje cirkulacije, bolju prehranu tkiva, smanjenje napetosti mišića, smanjenje boli, povećanje opsega kretnji i eliminaciju nakupljenog stresa u vidu depresije i tjeskobe.
Izvodi se snažnim i intenzivnim pokretima koji izravno utječu na vezivo i potkožne naslage masnog tkiva tj. celulit. Celulit je stanje nagomilavanja masnoća i toksina pod kožom uslijed čega slabi vezivno tkivo koje povezuje kožu s mišićima. Pritom dolazi do stvaranja karakterističnog nabiranja gornjeg sloja kože (tzv. narančina koža).
Celulit najviše pogađa bedra, trbuh i nadlaktice. Jedan od glavnih razloga nakupljanja celulita je problem loše cirkulacije krvi i limfe uslijed nepravilne prehrane i smanjenog kretanja. Specifičnim pokretima anticelulitne masaže upravo se potiče cirkulacija i tako direktno utječe na zaglađivanje kože. Pokreti se izvode u smjeru prema srcu što prati smjer krvotoka i dovodi do izlučivanja viška tekućine iz tijela. Masažom izazivamo hiperemiju odnosno crvenilo kože što je dobar znak jer je došlo do poboljšanja cirkulacije koja utječe na izlučivanje štetnih tvari iz organizma. Masaža je intenzivna ali se njome ne smije izazvati oštećenje tkiva u obliku podljeva. Izvode se s posebnim anticelulitnim kremama i uljima.

Manualni tretmani

U centru za zdravlje i ljepotu Taban, nudimo vrlo širok asortiman manualnih tretmana.

je manualna tehnika koja svoj pristup osobi bazira na činjenici da emocije nastale uslijed određenih događaja u našem životu (pogotovo ponavljani događaji) direktno utječu na posturu tijela kao i rad svih organa. Stoga KMT djeluje i analgetski i antidepresivno jer radom na strukturi tijela (posturi) i njenoj promjeni, mijenjamo i protok emocionalne energije te poboljšavamo rad unutarnjih organa. KMT je nastao kao sinteza elemenata iz orijentalnih manualnih tehnika koji su donjeli najbolje rezultate u njihovoj višegodišnjoj primjeni na pacijentima od strane inovatora. Tretman se sastoji od dijaloga, po potrebi testova procjene, analize posture i samog izvođenja tretmana kroz pokrete pritiskanja, povlačenja, gnječenja, istezanja i reponiranja zglobnih površina praćenih pravilnim disanjem, a radi se u udobnoj odjeći na strunjači u potrbušnom, leđnom i bočnih položajima.
može se raditi zasebno ili uz ostale oblike fizikalne terapije, vježbi i/ili nakon masaže što dodatno pospješuje njihov efekt. Tretman se bazira na početnom opuštanju mekog tkiva uz kralježnicu kao uvod u intenzivnije kretnje kojima se oslobađa napetost u malim zglobovima kralježnice iz susjednih korijenskih zglobova (ramena, zdjelice i kukova) te ih se djelomično ili potpuno vraća u njihova pravilna ležišta što rezultira smanjenjem bolova i olakšanim kretanjem.
najčešće se radi poslije trauma koje rezultiraju dugotrajnim ležanjem ili uslijed kojih dolazi do djelomičnih ili potpunih ruptura tetiva ili ligamenata te mogućih koštanih prijeloma. U takvom slučaju primarno liječenje provodi se operativno i/ili postavljanjem dugotrajne fiksacije zglobova (gips, longeta, šipke…). Po skidanju istih prisutan je smanjen opseg pokreta zgloba zbog gubitka elastičnosti mekog tkiva oko zgloba. Fizioterapeut kombinacijom pokretanja mekog tkiva pokretima sličnim masaži te pasivnim razgibavanjem zglobova postepeno dovodi do mekšanja skračenog tkiva, poboljšavanja cirkulacije i poticanja snaženja mišića do postizanja punog opsega pokreta.

Cjenik masaža

Usluga Trajanje Cijena
Klasična ručna masaža 20 min 70.00kn
30 min 110.00kn
45 min 150.00kn
60 min 200.00kn
80 min 250.00kn
Masaža stopala- aparatom Footin 15 min 20.00kn
Primjena posebnih krema/gelova 10.00kn

Cjenik manualnih tretmana

Usluga Trajanje Cijena
KOMBINIRANI MANUALNI TRETMAN 90 min 280.00kn
Osnovni manipulacijski tretman 120.00kn
MOBILIZACIJA ZGLOBOVA 45 min 170.00kn
(npr. nakon traume/operacija) 30 min 130.00kn